zaterdag 11 juni 2011

Sinaasappelcake
Benodigd

250 gram tarwebloem
4 theelepels bakpoeder
340 gr rietsuiker
40 gram banketbakkersroompoeder
4 eieren
80 gram zachte boter - in stukjes
2 theelepels sinaasappelrasp - liefst biologisch
250 ml sinaasappelsap

Voor de bovenlaag:glazuur of sinaasappel-botercreme
Een zakje glazuur van dr oetker

of

90 gr glaceersuiker - gezeefd
125 gr zachte boter1 eetlepel sinaasappelsap
1 theelepel sinaasappelrasp - bij voorkeur biologisch

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 180 graden C. Vet een ronde cakevorm (met een diameter van circa 23 cm) in door de bodem en de zijkanten met boter te bestrijken. Zelf bedek ik de bodem van de vorm altijd met bakpapier.
Zeef de bloem, het bakpoeder en het puddingpoeder in een mengkom. Voeg de eieren, de suiker, de boter, de sinaasappelrasp en -sap toe aan de droge ingrediënten en gebruik een mixer om alles tot een glad en dik beslag te kloppen.Giet het cakebeslag in de cakevorm, strijk het glad en bak de cake gedurende ongeveer 50 minuten. De cake is gaar als je er in het midden een sateprikker of breinaald in kunt steken, dat er dan ook weer schoon uitkomt.Haal het uit de oven en laat het 5 minuten afkoelen in de vorm om te voorkomen dat hij breekt als je hem er te snel uithaalt. Vervolgens haal je de vorm eraf en het bakpapier van de onderkant van de cake. Daarna zet je hem op een bord en laat hem verder afkoelen. De glazuur komt er pas op als de cake geheel afgekoeld is. Nu beginnen we aan het glazuur.

Dit recept heb ik van de site van Braun, maar ik heb het naar eigen idee enigszins aangepast. Voor het glazuur heb ik dit keer simpelweg een zakje glazuur van dr Oetker gebruikt en er volgens wat vruchtenhagel opgestrooid, maar je kunt natuurlijk ook de sinaasappel-botercrème maken.

Meng met behulp van een handmixer alle ingrediënten samen in een mengkom totdat alles dik en romig is. Strijk de botercrème gelijkmatig over de bovenkant en de zijden van de cake. Zet hem gedurende 30 minuten in de koelkast. 

Opmerkingen


Je kunt de boter ook vervangen door 125 g roomkaas. Dit geeft een heerlijke, delicaat smaakje aan het suikerglazuur.


Geen opmerkingen:

Fijne jaarwisseling en een goed 2018!

Het is stil hier, al een paar weken. Ik ben even met andere dingen bezig, opruimen met name, en vakantie vieren thuis. Een paar ideeën houd...