De seizoenstafel in het voorjaar


De seizoenstafel in het voorjaar

In het prilste van het voorjaar, als de sneeuw nog maar net is verdwenen, de lucht vaak nog grauw is en de aarde bruin, gebeurt er al veel in de aarde. Planten beginnen voorzichtig te groeien, zaden en bollen lopen uit.

Het allereerste bloempje wat wij dan verwelkomen is het sneeuwklokje. Deze kun je in allerlei verschillende vormen maken en op de tafel zetten. Alleen de bloemetjes, een bloemenkindje, een kaart met afbeelding.
Met een witte en lichtblauwe lap verbeelden we nog de winter, een (donker)bruine lap de aarde.
Ook moeder aarde en haar wortelkindjes kunnen er nu staan. Een mooie kale tak in een doorzichtige fles/vaas.
En als het voorjaar dan iets verder vordert, maakt het sneeuwklokje plaats voor de krokussen en hyacinten, gevolgd door de narcissen. De witte lap ruilen we om voor een heel lichtgele en lichtgroene lap of zachtroze. De bruine lap halen we nu ook weg.
Moeder aarde mag nog best even blijven staan. Eigenlijk kan ze het hele jaar prima op de seizoenstafel een plekje krijgen. Langzamerhand komen er steeds meer bloemenkinderen bij.
Een paar lammetjes of koeien met kalfjes, paarden met veulens duiden de lente nog meer aan. Net zoals, in eerste instantie, lege nestjes. Zij symboliseren ook het naderende voorjaar. Ruim een week voor Pasen komen daar dan eitjes in. Je kunt een paar vogeltjes in de tak zetten of op de seizoenstafel zetten.
Een paar hazen/konijnen staan ook erg leuk en spreken zeer tot de verbeelding.
Ook de lentefee doet nu haar intrede. Een hangend popje met een zachtgeel jurkje van een soepel vallende stof zoals bijvoorbeeld zijde. Dit jurkje geeft haar etherische karakter goed weer.


Deze tijd is bij uitstek geschikt om de seizoenstafel heel dynamisch te maken met steeds weer een kleine wijziging. Er zijn zoveel verschillende planten en bloemen die nu omstebeurt gaan groeien en bloeien! Kijk goed wat er buiten gebeurt.

Geen opmerkingen:

Maria Lichtmis

Vandaag is het Maria Lichtmis. Thuis vieren wij dat pas morgen. We gaan dan kaarsjes maken in walnotendoppen en pannenkoeken eten. Moeder A...