
Ingrediënten
* 250 gr roomboter, op kamertemperatuur
* 15o gr bloem
* 15o gr volkorenmeel
* 190 gr (basterd)suiker
* 1 eidooier
* 1 zakje vanillesuiker
* 2 theelepels koekkruiden
* 1 flinke snuif zout
* 1 eetlepel melk
Verder nodig
Boterkoekvorm, oven, lepel met een bolle kant
Bereiden
Doe alle ingrediënten in een kom.
Kneed alles tot een soepele bal.
Gebruik een niet al te grote (boterkoek)vorm (24 cm doorsnede), een springvorm kan ook heel goed.
Druk het deeg in de vorm.
Bestrijk de bovenkant van het deeg met de melk voor een mooi bruin kleurtje.
Trek met een vork strepen/ruitjes...
Bak hem snel en heet.
Dat wil zeggen, 25 minuten in een oven van 200°C.
Echter,... de eerste minuten op 225°C.
Dus voorverwarmde oven tot 225°C.
En dan op 200°C. zetten.
Af en toe even kijken of hij niet verbrand (iedere oven is anders).
Als de boterkoek, heet en wel op het aanrecht staat, neem dan een lepel met een bolle kant en sla zachtjes met de bolle kant ervan op de boterkoek.
Zachtjes dus, van plekje naar plekje.
Hierdoor wordt hij zoals hij wezen moet... lekker compact.
Zacht en smeuig van binnen.