zaterdag 24 november 2012

Wichtelen


In de Scandinavische landen komt er in de adventstijd een Wichtelmannetje op bezoek. Het woord 'wichtelen' komt van het Duitse woord 'der Wichtel' dat 'kobold/dwerg/kabouter' betekent. Een andere vertaling voor 'Wichteln' is 'lootjes trekken'. 

Het idee van het wichtelmannetje is dat hij de mensen in de koude donkere dagen van de adventstijd een beetje aandacht, warmte en lichtpuntjes geeft. Iets waar veel mensen in deze tijd behoefte aan hebben. Het gaat hierbij om kleine attenties waar je iemand echt blij mee maakt: een bed opmaken met bijvoorbeeld een bloemetje of mooi papieren hart op het kussen. De fiets alvast uit de schuur halen voordat iemand naar het werk of school moet. Een warme kruik in bed leggen. Een huishoudelijke taak overnemen, een lief briefje in de jaszak stoppen, een boterham in de vorm van een hartje of ....eigenlijk kan het van alles zijn waarmee je iemand blij maakt. Dus eigenlijk gewoon iets extra's doen voor elkaar. 

Maarrr, het is eigenlijk ook de bedoeling dat je het doet zonder dat iemand erachter komt wie het gedaan heeft. Zoekend op internet las ik dat diverse mensen op Sint Maartensdag (11 november dus) lootjes trekken met de naam van degene voor wie zij vervolgens tot het einde van het jaar gaan wichtelen.
Nu zijn wij met z'n drietjes thuis en Norah is hiervoor nog te jong. Ik heb haar uitgelegd wat wichtelen is en ze bedenkt af en toe zelf nu iets om te kunnen wichtelen. Het lootjes trekken doet trouwens erg denken aan het lootjes trekken voor een sinterklaasviering, maar ook het geven van de kadootjes past hier heel goed in. Het zou dan ook heel goed kunnen helpen om over een paar jaar de overgang van het wel naar het niet meer geloven in een daadwerkelijk bestaande sinterklaas te vergemakkelijken. Tot die tijd blijven we wat dat betreft heerlijk in de magische wereld van Norah Sophie. 

Meer weten? Even googlen: wichtelen of wichtelmannetje


Geen opmerkingen:

Armbandjes

Ze worden Ibiza-armbandjes genoemd en zijn vrij eenvoudig te maken. Erg leuk voor meisjes, maar ook voor alle andere 'meiden'. En h...