zaterdag 30 november 2019


Sint en Piet samen op pad om geschenken te brengen. Tijdens het maakproces zag ik de figuur Sint Nicolaas ontstaan vanuit een oerbasisfiguur welke leek op Wodan (Echt! De baard deed het 'm). Piet is in dit geval ontstaan doordat het verhaal 'Waarom Sinterklaas een nieuwe rode mantel kreeg' maar in mijn hoofd bleef spelen. Het Pietje in het verhaal is een herdersjongen die Sint Nicolaas helpt als diens paard ziek is. 

Het verhaal vertelt niet verder over wat er gebeurt als het paard weer beter is, maar dat laat zich niet moeilijk raden. Het Pietje gaat Sint Nicolaas helpen met het rondbrengen van geschenken en ik neem aan dat hij dat niet in zijn versleten herderskleren hoeft te doen.
Hij kreeg van de Sint nieuwe kleren. Een flanellen broek en hemd met lange mouwen en een eenvoudig vest met goudborduursel langs de randen. Op zijn hoofd een baret (ook met goudborduursel) met veer om aan te duiden dat hij de helper van Sint Nicolaas is.

https://www.doehoek.nl/aandeslag/waarom-sinterklaas-een-nieuwe-rode-mantel-kreeg-416.html

Geen opmerkingen:

Fijne Koningsdag!

Roosje helemaal klaar voor een gezinsfeestje in onze eigen tuin. Roosje is gemaakt naar het patroon 'Madeliefje' van Ankie ...