maandag 19 september 2011
vrijdag 2 september 2011
Van doperwt tot pompoen
De afgelopen weken maakte ik een paar knutsels. Het begon met Dop Doperwt uit de serie De Moestuin van Niels Holgersson.
Het was niet het meest fijne pakketje wat ik ooit maakte. Eerst bleek het patroon niet volledig te zijn, daarna bleek ook het stukje flanel voor zijn hemd te klein te zijn. Toen dit allemaal geregeld was, begon het flanel te rafelen toen ik het stikte. Met als gevolg dat het nu een beetje een strak hemdje is geworden. Tot daartoe liep het dus niet helemaal lekker, maar gelukkig verliep de rest van het maakproces goed. Het resultaat is uiteindelijk leuk geworden en het past erg goed in het moestuintje dat ik al eerder maakte.
Voor haar verjaardag wilde dochterlief zo graag een kangaroe met een baby in de buidel. We hebben gezocht naar een knuffel (ze is simpelweg dol op knuffeldieren), maar konden niet het gewenste vinden. Op haar 'maar mama, dan maak je er toch eentje voor mij?', bedacht ik dat dat de oplossing zou gaan worden. Weliswaar van wolvilt en niet van knuffeldierenstof, zie hier het resultaat....
en ze was er erg blij mee in de auto op weg naar ons vakantieadres.
Daar aangekomen kon ik mijn handen natuurlijk weer eens niet stil houden en begon ik aan een serie pompoenen.
woensdag 17 augustus 2011
Heerlijke boterkoek
Ingrediënten
* 250 gr roomboter, op kamertemperatuur
* 15o gr bloem
* 15o gr volkorenmeel
* 190 gr (basterd)suiker
* 1 eidooier
* 1 zakje vanillesuiker
* 2 theelepels koekkruiden
* 1 flinke snuif zout
* 1 eetlepel melk
Verder nodig
Boterkoekvorm, oven, lepel met een bolle kant
Bereiden
Doe alle ingrediënten in een kom.
Kneed alles tot een soepele bal.
Gebruik een niet al te grote (boterkoek)vorm (24 cm doorsnede), een springvorm kan ook heel goed.
Druk het deeg in de vorm.
Bestrijk de bovenkant van het deeg met de melk voor een mooi bruin kleurtje.
Trek met een vork strepen/ruitjes...
Bak hem snel en heet.
Dat wil zeggen, 25 minuten in een oven van 200°C.
Echter,... de eerste minuten op 225°C.
Dus voorverwarmde oven tot 225°C.
En dan op 200°C. zetten.
Af en toe even kijken of hij niet verbrand (iedere oven is anders).
Als de boterkoek, heet en wel op het aanrecht staat, neem dan een lepel met een bolle kant en sla zachtjes met de bolle kant ervan op de boterkoek.
Zachtjes dus, van plekje naar plekje.
Hierdoor wordt hij zoals hij wezen moet... lekker compact.
Zacht en smeuig van binnen.
zondag 14 augustus 2011
Rugzakje
Als basis heb ik het patroon van het rugzakje uit de basishandleiding van zonnekindpoppen gebruikt. Deze heb ik vergroot tot een geschikt formaat. Verder is het 'gaandeweg' ontstaan. De sluitingen, de versieringen.
donderdag 11 augustus 2011
De rode slofjes....
Lekker warm en niet zweterig. Gebreid van Drops Eskimo wol, volgens dit patroon. Dit wordt mijn tweede paar. En ondanks dat het rode slofjes zijn, hoop ik wel dat het mij beter vergaat dan het meisje uit het verhaal van De Rode Schoentjes. Grappig om te lezen op het web dat dit verhaal op verschillende wijzen wordt verteld.
zondag 7 augustus 2011
Bananencake
Ingrediënten
1 ei
150 gr boter
250 gr zelfrijzend bakmeel
1 zakje vanillesuiker
snufje zout
3 grote rijpe bananen
200 gr bruine basterdsuiker
1,5 dl melk
2 tl koekkruiden
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 graden. Klop het ei los, prak hier de bananen door en voeg de boter en suiker toe. Alles goed mengen.
Voeg het bakmeel, de koekkruiden, zout en melk toe. Alles goed mengen.
Beslag in een cakevorm gieten.
Vervolgens in het midden van de oven bakken in circa 1 uur. Cake laten afkoelen in het blik (0f toch stiekem iets warm eruit halen en proeven). Vervolgens uit het blik halen en smullen maar........
dinsdag 2 augustus 2011
In de moestuin
In de zomer hebben wij diverse fruitbomen/struiken die vruchten geven. Zoals pruimen, rode en zwarte bessen, aardbeien. Ook staan er allerlei kruiden in pot (de munt pal naast de keuken) en groeien en bloeien er diverse bloemen (oa rozen). Op de seizoenstafel komt dit mooi terug..........
zaterdag 16 juli 2011
Hekjes maken van knutselhoutjes/ijslolliestokjes
Men neme een stapel ijslolliestokjes, knipt deze door de helft en plakt ze op twee hele stokjes, et voila, men heeft hekjes voor de seizoenstafel.....
dinsdag 5 juli 2011
Slaapzak en poppendraagzak
Het afgelopen weekend maakte ik een slaapzak en een poppendraagzak voor Runa.
De patronen kun je hier vinden. Het draagzakje heb ik een beetje aangepast. Dat wil zeggen: ik heb keperband gebruikt voor de riempjes en clipsluitingen bevestigd voor op de rug. Nu kan het draagzakje de komende jaren goed aangepast worden aan de groei van dochterlief en is gemakkelijk aan en uit te krijgen.
dinsdag 28 juni 2011
Kadozakjes
In de 2e week van juni plaatste Sigrid een tutorial voor rugzakjes. Een projectje dat momenteel hoog op mijn verlanglijstje staat om te maken voor Norah. Dit wordt het 'verrassingstasje' dat mee gaat in de auto op weg naar onze vakantiebestemming.
Het bracht mij op een ander idee en dat heb ik het afgelopen weekend eerst ten uitvoering gebracht: kadozakjes.
Omdat ik niet de blije eigenaar ben van een zogenaamde 'locker' heb ik de zijkanten met een kartelschaar geknipt (euhm, Fokke dan, de schaar knipte nogal zwaar) en vervolgens dubbelgeslagen en even gestikt.
Daarna een tunneltje gemaakt
De zijkanten op elkaar
Een koortje erin met een knoopje aan een kant, kan natuurlijk ook aan beide kanten een knoopje. Eventueel met een transfer een plaatje erop strijken (heb ik gedaan) of er iets op borduren en je hebt een kadozakje. Of (iets groter) te gebruiken als knikkerzak of knijperzak of......
Ik heb er drie blanco gelaten, want deze ga ik gebruiken voor het wassen met wasnoten.
donderdag 23 juni 2011
woensdag 15 juni 2011
Vertelkabouter
Vandaag heeft dit vertelkaboutertje een nieuw huis gekregen bij een van de juffies van het KDV. De afgelopen weken werkte ik regelmatig aan haar en het leuke was dat ik vantevoren eigenlijk nog niet goed wist hoe ze zou gaan worden. Ik maakte weer gebruik van hetzelfde patroon als voor Christoffeltje, maar doordat ik andere 'restjes' gebruikte ontstond er een heel ander kaboutertje. Het jasje is een restje van een rokje en het haar maakte ik van Puppengarn dat overgebleven was van een twee jaar geleden gemaakt knuffelpopje. Het broekje is van een stukje groen flanel en de schoentjes van groen sprookjesvilt. Het werd mij al wel vrij snel duidelijk dat het geen kaboutermannetje ging worden, maar een meisje. Ik weet niet goed waarom, maar het 'gebeurde gewoon'.
zaterdag 11 juni 2011
Sinaasappelcake
Benodigd
250 gram tarwebloem
4 theelepels bakpoeder
340 gr rietsuiker
40 gram banketbakkersroompoeder
4 eieren
80 gram zachte boter - in stukjes
2 theelepels sinaasappelrasp - liefst biologisch
250 ml sinaasappelsap
Voor de bovenlaag:glazuur of sinaasappel-botercreme
Een zakje glazuur van dr oetker
of
90 gr glaceersuiker - gezeefd
125 gr zachte boter1 eetlepel sinaasappelsap
1 theelepel sinaasappelrasp - bij voorkeur biologisch
Werkwijze
Verwarm de oven voor op 180 graden C. Vet een ronde cakevorm (met een diameter van circa 23 cm) in door de bodem en de zijkanten met boter te bestrijken. Zelf bedek ik de bodem van de vorm altijd met bakpapier.
Zeef de bloem, het bakpoeder en het puddingpoeder in een mengkom. Voeg de eieren, de suiker, de boter, de sinaasappelrasp en -sap toe aan de droge ingrediënten en gebruik een mixer om alles tot een glad en dik beslag te kloppen.Giet het cakebeslag in de cakevorm, strijk het glad en bak de cake gedurende ongeveer 50 minuten. De cake is gaar als je er in het midden een sateprikker of breinaald in kunt steken, dat er dan ook weer schoon uitkomt.Haal het uit de oven en laat het 5 minuten afkoelen in de vorm om te voorkomen dat hij breekt als je hem er te snel uithaalt. Vervolgens haal je de vorm eraf en het bakpapier van de onderkant van de cake. Daarna zet je hem op een bord en laat hem verder afkoelen. De glazuur komt er pas op als de cake geheel afgekoeld is. Nu beginnen we aan het glazuur.
Dit recept heb ik van de site van Braun, maar ik heb het naar eigen idee enigszins aangepast. Voor het glazuur heb ik dit keer simpelweg een zakje glazuur van dr Oetker gebruikt en er volgens wat vruchtenhagel opgestrooid, maar je kunt natuurlijk ook de sinaasappel-botercrème maken.
Meng met behulp van een handmixer alle ingrediënten samen in een mengkom totdat alles dik en romig is. Strijk de botercrème gelijkmatig over de bovenkant en de zijden van de cake. Zet hem gedurende 30 minuten in de koelkast.
Opmerkingen
donderdag 9 juni 2011
donderdag 26 mei 2011
Amish recepten
Regelmatig lees ik een boek van Wanda E. Brunstetter over het leven van de Amish. Het zijn romans en ze geven een geromantiseerd beeld van het Amish leven.
Een belangrijk onderdeel in hun leven/in het boek is het bakken van koeken, taarten etcetera die thuis en bij de bijeenkomsten gegeten worden.
Arm Chair
Traditional food
Nu houd ik zelf ook erg van bakken en koken en zelf dingen maken, dus dat wordt lezen en uitproberen....
Traditional food
Nu houd ik zelf ook erg van bakken en koken en zelf dingen maken, dus dat wordt lezen en uitproberen....
vrijdag 20 mei 2011
Kokosijs recept
Vandaag maakte ik kokosijs. Hier het recept:
Benodigdheden:
100 ml volle melk
200 ml ongeslagen slagroom
400 ml kokosmelk
150 gram (basterd)suiker
50 gram geraspte kokos
Bereidingswijze voor de in de ijsmachine:
Meng de kokosmelk met de volle melk, suiker en room. Goed roeren/mengen.
Zet de ijsmachine aan en giet het mengsel erin.
Na circa 10 minuten doe je er de geraspte kokos bij. Laat de ijsmachine verder zijn werk doen (circa 30 tot 40 minuten (afhankelijk van de machine).
En smullen maar....
donderdag 19 mei 2011
Abonneren op:
Posts (Atom)
Lief poppenkind (kleine lijs)
Ik maakte weer een lief klein poppenkind, een kleine lijs. Ze heeft zachte haartjes die je kunt borstelen met een zachte borstel. Ze draagt...
-
Popjes of kabouters gemaakt met houten kralen zijn erg leuk en schattig. Hieronder laat ik mijn werkwijze hiervoor zien in een tutori...
-
Men neme een stapel ijslolliestokjes , knipt deze door de helft en plakt ze op twee hele stokjes, et voila, men heeft hekjes voor de seizoe...
-
Van restjes sokkenwol. Echt, je hebt maar zo ontzettend weinig nodig! Van een bol sokkengaren van 100 gram houd ik na het breien van ...